Сайтът използва "бисквитки", които ви дават възможност за използването на всички функции на сайта, за статистика и подобряване на качеството на предлаганите услуги.

Защита без граници
НАЦИОНАЛНА СТРУКТУРА ЗА СИГУРНОСТ И ОХРАНА

Жандармерия ще пази реколтата eдин месец

Източник: Вестник "Борба"
Нели ГЕОРГИЕВА
Публикувана в брой: 166 / 2010-08-30

Командировани жандармеристи от Плевен ще пазят един месец лозята, царевицата и овощните градини в областта, научи „Борба”. Понеже на територията на Велико Търново няма звено „Жандармерия”, този вид полицейска структура ще ни се притече на помощ от плевенската дирекция, потвърди комисар Живко Коцев.

Редом с жандармеристите в полята на големите кооперации и арендатори засилена охрана ще има от частните гардове, с които хората по места имат договори. Кампанията по масираната охрана стартира в началото на септември. Още преди по нивите да тръгнат жандармеристи, най-масовата частна охранителна фирма в региона „Делта гард” засили своето присъствие и обходи и нощем. В цялата област патрулират униформени гардове на фирмата със специални автомобили, които също имат емблема на дружеството. Близо 90% от селата в региона се охраняват от софийското дружество, за което „Борба” писа многократно. Месечната такса за охрана на обект – къща или двор с лозе и овошки, е 5 лева. Договорката става в писмен вид, а квитанциите и договорите хората трябва да пазят, за да получат обезщетение при евентуална доказана кражба.


"Делта гард" пое охраната на 30 селища и 200 000 декара земя

Източник: Вестник "Борба"
Мария ШАЛАВЕРОВА
Публикувана в брой: 61 / 2010-03-29

Фирмата обслужва вече 4 общини в региона

Фирмата действа от 4 години на територията на Великотърновска област. Първоначално се заела с охрана на земеделски площи, после интересът на хората към нейната дейност проправил пътеката към опазване на домове в Дичин, Водолей, Дъскот. „Ние поемаме охраната в тъмните часове на денонощието и взаимно се допълваме с дейността на полицията”, обяснява Николай Минчев, директор по охраната в „Делта гард”. По време на събранията хората от селата неизменно задавали въпроса какво става с крадците, когато бъдат заловени. „Стопаните сякаш искаха да правораздаваме на място, а това не може да стане”, коментира г-н Минчев и изрично подчертава, че „Делта гард” е в пряка връзка с полицаите. Дава пример – техен автомобил патрулирал из улиците на село Михалци. Забелязва, че има човек на стълб, върху който са опънати жици за електричество. Информират веднага полицията и нататък процедурата се задвижва светкавично. „Нямаме задължение към опазване на елмрежата. Но смятаме за морален дълг да не си затваряме очите, щом видим нещо нередно”, обяснява Н. Минчев.

Самотно живеещите хора по селата като че ли най се нуждаят от закрилата на „Делта гард”. Има такъв случай: около 4 часа сутринта кучето на възрастна жена от Д. Липница залаяло силно. Тя звъннала на охраната и споделила, че като че ли човек шари из двора и къщата. След минути дошъл патрулът, но не открил нищо. А старицата се извинила за безпокойството и казала: „Добре е, че ви има. Отсега нататък наистина ще вярвам, че бдите за спокойствието ни”. Още по-драстичен е случаят в с. Димча. Жена се оплакала, че са й откраднати две кокошки, и подробно описала как изглеждат. Апашът се оказал от с. Върбовка, а извиканият районен полицейски инспектор, макар че бил в отпуск, оказал пълно съдействие и птиците били върнати на стопанката.

Първоначално живеещите по селата с доста неверие приемали предложенията на „Делта гард” да охранява къщите и реколтата. После, като видели резултатите, се убедили, че може да се доверят, и вече жители на 30 села са сключили договори, а арендатори от Павликени, Лясковец, Родина също са потърсили помощта на фирмата. Сега „Делта гард” обслужва 4 общини, като в момента масово се сключват договори с населението от Обединение, Масларево, Страхилово, Павел.

Служителите не разкриват схемите, по които действат. Казват само, че 30% от състава са бивши полицаи и военни, което гарантира качество на услугите. Казват още, че преди да сключат договорите, анализират обстановката, правят свои наблюдения и ако се натъкнат на някои специфични подробности, информират и съответното РПУ.

Наскоро „Делта гард” пое охраната на село Драганово, където почти не минава седмица без апашки набези. Въпреки силно изявената криминогенна обстановка приели ситуацията като едно предизвикателство към своя професионализъм. „Не можем като с магическа пръчка да спрем престъпността, но сме в състояние да я ограничим”, са категорични от „Делта гард”.


„Делта гард” пое охраната на Драганово

Източник: Вестник "Борба"
Мария ШАЛАВЕРОВА
Публикувана в брой: 50 / 2010-03-12

След двугодишни усилия на кмета д-р Петър Суванджиев да убеди съселяните си, че спокойствие ще има, ако някой директно поеме охраната на селото, най-после идеята стана реалност. На общо събрание през февруари след много дебати и констатации, че в Драганово масово се извършват кражби и зиме, и лете, местните хора единодушно приеха предложенията на охранителната фирма. От 1 март „Делта гард” започна сключването на договори, като над 300 стопани на къщи вече са ги подписали. Месечната такса е 5 лева и се предполага, че още около 100-150 собственици на имоти ще потърсят тази услуга в близко бъдеще.

В Драганово живеят около 2800 души и масовата безработица акумулира драстична мизерия и престъпност. От началото на годината има поне 20-ина кражби от домовете, една от друга по-нагли. Последната е от преди дни, когато от църквата „Св. Богородица” са отмъкнати големи бронзови свещници, преди месец апаши влизат през покрива в обитаема къща, където дъщеря гледа болния си стар баща. Единият крадец е заловен, но всъщност нищо сериозно не последва за него, тъй като съответните органи са преценили, че стойността на откраднатите вещи е незначителна. „Около 500 души в Драганово са крайно нуждаещи се, някои от тях нямат пари дори за лична карта и социалните работници не могат да ги подпомогнат, тъй като нормативната база не позволява това”, споделя кметът д-р Суванджиев. Мнозина от мизерстващите студуват и търсейки нестандартни източници на топлина, създават условия за пожар. Преди време мъж малко на 60-те експериментирал да се топли със свещ и се подпалил. „Изгарянията по тялото му бяха трета степен и се наложи от социалната служба да платят здравните му осигуровки, за да бъде лекуван в Русе. За съжаление човекът почина и пак търсихме съдействие от социалните работници, които намериха средства за транспортиране на покойника и за погребението му”, разказва за своето ежедневие д-р Суванджиев. Той допълва картината с факта, че кметството е извършило две погребения през февруари на вересия, тъй като близките на починалите не са имали никакви пари.

При тези факти малко трудно е да се очаква, че „Делта гард” като с магическа пръчка ще разреши проблемите на Драганово. Но въпреки това всички са убедени, че престъпността ще намалее. До края на март ще има и среща с арендаторите. Целта е да се договорят условията за опазване на селскостопанската продукция, която също е обект на апашките набези през лятото и есента.


Частна фирма пази 150 000 дка ниви, близо 20 села, предлага и бодигард!

Източник: Вестник "Борба"
Нели СУКОВА
Публикувана в брой: 144 / 2009-07-31

Бившият полицай Марин Русев: „Важното е хората да ни вярват!

ТРЕТА ГОДИНА ЧАСТНАТА ФИРМА „ДЕЛТА ГАРД” СЪБИРА ОВАЦИИ И ЕСТЕСТВЕНО НЕГАТИВИ ПРИ ОПАЗВАНЕ НА НИВИ И КЪЩИ ОСНОВНО В ПАВЛИКЕНСКО. В момента дружеството, собственост на бившия полицай Марин Русев и на каратиста Митко Спасов, варди около 150 000 декара ниви и близо 20 села в Павликенско и Великотърновско. На 39-годишния Русев и на 30-годишния му съдружник Спасов селяни, бизнесмени, арендатори и кооперации са поверили имотите си.

Правомощията са ограничени, превенцията върши работа

ПРАВОМОЩИЯТА НА ЧАСТНИТЕ ОХРАНИТЕЛИ СА ПО ЗАКОНА ЗА ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ. Според него юнаците имат право на задържане на заподозрян и на предаването му със специален протокол на МВР, обяснява Марин Русев. Нямат право да извършват разследване, проблемът е в опазване на местопроизшествието, което става доста трудно.

„…Работя отлично с началниците на полицейските управления в Павликени - Лозан Лозанов, и на В. Търново - Николай Терзийски. Помагаме им. Избягваме задържания, защото почти винаги изникват проблеми заради дупки в законодателството. Заради това разчитаме основно на превенцията по селата. Едно от първите села, където започнахме, бе Дъскот. После ни се понесе славата и сега охраняване в близо 20 села. Има и фермери със земи в различни населени места, в областта имаме договори и за заведения, но те се броят на пръсти…”, казва още Марин Русев.

ОЧАКВА СЕ БУМ НА ДРЕБНИТЕ КРАЖБИ И НА РЕКОЛТАТА ОТ ЦАРЕВИЦА И ГРОЗДЕ. Най-добра работа вършат частните охранители, когато хората им съобщават предварително за своите съмнения за кражби по нивите и за обири по домовете.

„…Важното е хората да ни вярват! Само кметовете на населените места знаят какво е нашето разписание и кога дежурим, екипите ни разполагат с достатъчно високопроходими джипове и мобилност, за да си вършим работата оперативно, тихо и без да ни забележат. В конфликтни ситуации ползваме видеокамера, защото после няма оправия кой какво е казал или направил. Лично аз обикалям по дестинации нощем, старая се да няма проблеми, но винаги се случва да има недоволни или пък някой да си превиши правата”, признава Марин Русев.

Екипът тренира, избира се под лупа

ОХРАНИТЕЛИТЕ СИ ДВАМАТА АМБИЦИОЗНИ СЪДРУЖНИЦИ ИЗБИРАТ ТРУДНО, прецизно и ги гледат под лупа. В областта за „Делта гард” работят около 20 души. Освен на общите условия по нормативните документи мъжете трябва да са атлетични, защото шефовете ги подлагат на …физзарядка! Самият Марин Русев е бил 15 години в СДВР в различни служби, но най-много в отряда за борба с безредиците. Мрази цигарите, алкохола и отпуснатите мъже, обича рефлекса на тялото и на мисълта. Търновецът има две деца, но семейството му живее в София, в старата столица си идва при баща си, когато може.

„Въвел съм отчет по пътна книжка и бордови дневник за служителите. Правя физически тренировки, защото ми е болно, като гледам отпуснатия вид на повечето полицаи - първо нямат мотивация за работа, защото са в постоянен стрес, но и физическата им подготовка е на ниско ниво. Ние с Митко не искаме нашите охранители да са такива. Имаме и кадрови грешки, но който не работи, той не греши, нали? Не прощаваме лъжата и може би заради това хората ни повярваха”, обяснява още Русев.

5 лв. на месец срещу кражба, вандализъм, пожар и потоп!

ТЕЗИ ДНИ „ДЕЛТА ГАРД” И ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ „ЛЕВ ИНС” са подписали рамково споразумение, което е първото по рода си между частна охранителна фирма и застраховател, съобщи още Марин Русев.

„Вече има доста застраховани по тази наша идея къщи. Действително цената на месец е 5 лева. Срещу тази сума застрахователят плаща щета за извършена кражба, вандализъм /разбиване/, пожар и наводнение. Хората подписват договор по нашето споразумение. Естествено, липсата на вещи при кражба се доказва по съответния ред – с документи и фактури. Идеята ни е да защитим малкия човек, защото сега се краде всичко, особено по селата”, сподели охранителят.

Да си договориш бодигард и защита на авторски права

ТОВА СЪЩО Е ВЪЗМОЖНО, НО ЗАСЕГА ТАКИВА КЛИЕНТИ ФИРМАТА ИМА САМО ИЗВЪН ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Над 10 души са пожелали лична охрана. Договарянето за бодигард става индивидуално и е много лично. С шпиониране на ревниви съпрузи фирмата обаче не се занимава, е категоричен Марин Русев.

Сериозна чуждестранна фирма обаче е потърсила услугите на „Делта гард” за защита на авторски права. „Правим и финансово проучване на фирми, включително и зад граница. Заради всичко това не мога да отговоря на въпроса кога ми е най-трудно, защото в полицията можех да изляза в отпуск и да не мисля за нищо през това време. Тук, в частния бранш, трябва да си нащрек 24 часа всеки ден. При всяко позвъняване на телефона очаквам сигнал, за щастие засега сериозни проблеми в дружеството нямаме, но никой от нищо не е застрахован в това бурно време…”, коментира бившият служител на МВР, напуснал по собствено желание системата.

© 2019 Delta Guard Ltd. All rights reserved.
Web analysis, design and development by Balkan developments Ltd.