0700 20 701

„Делта гард” пое охраната на Драганово

„Делта гард” пое охраната на Драганово
декември 3, 2010 deltablogger

След двугодишни усилия на кмета д-р Петър Суванджиев да убеди съселяните си, че спокойствие ще има, ако някой директно поеме охраната на селото, най-после идеята стана реалност. На общо събрание през февруари след много дебати и констатации, че в Драганово масово се извършват кражби и зиме, и лете, местните хора единодушно приеха предложенията на охранителната фирма. От 1 март „Делта гард” започна сключването на договори, като над 300 стопани на къщи вече са ги подписали. Месечната такса е 5 лева и се предполага, че още около 100-150 собственици на имоти ще потърсят тази услуга в близко бъдеще.

В Драганово живеят около 2800 души и масовата безработица акумулира драстична мизерия и престъпност. От началото на годината има поне 20-ина кражби от домовете, една от друга по-нагли. Последната е от преди дни, когато от църквата „Св. Богородица” са отмъкнати големи бронзови свещници, преди месец апаши влизат през покрива в обитаема къща, където дъщеря гледа болния си стар баща. Единият крадец е заловен, но всъщност нищо сериозно не последва за него, тъй като съответните органи са преценили, че стойността на откраднатите вещи е незначителна. „Около 500 души в Драганово са крайно нуждаещи се, някои от тях нямат пари дори за лична карта и социалните работници не могат да ги подпомогнат, тъй като нормативната база не позволява това”, споделя кметът д-р Суванджиев. Мнозина от мизерстващите студуват и търсейки нестандартни източници на топлина, създават условия за пожар. Преди време мъж малко на 60-те експериментирал да се топли със свещ и се подпалил. „Изгарянията по тялото му бяха трета степен и се наложи от социалната служба да платят здравните му осигуровки, за да бъде лекуван в Русе. За съжаление човекът почина и пак търсихме съдействие от социалните работници, които намериха средства за транспортиране на покойника и за погребението му”, разказва за своето ежедневие д-р Суванджиев. Той допълва картината с факта, че кметството е извършило две погребения през февруари на вересия, тъй като близките на починалите не са имали никакви пари.

При тези факти малко трудно е да се очаква, че „Делта гард” като с магическа пръчка ще разреши проблемите на Драганово. Но въпреки това всички са убедени, че престъпността ще намалее. До края на март ще има и среща с арендаторите. Целта е да се договорят условията за опазване на селскостопанската продукция, която също е обект на апашките набези през лятото и есента.