0700 20 701

“Делта гард” пое охраната на 30 селища и 200 000 декара земя

“Делта гард” пое охраната на 30 селища и 200 000 декара земя
март 29, 2010 deltablogger

Фирмата обслужва вече 4 общини в региона

Фирмата действа от 4 години на територията на Великотърновска област. Първоначално се заела с охрана на земеделски площи, после интересът на хората към нейната дейност проправил пътеката към опазване на домове в Дичин, Водолей, Дъскот. „Ние поемаме охраната в тъмните часове на денонощието и взаимно се допълваме с дейността на полицията”, обяснява Николай Минчев, директор по охраната в „Делта гард”. По време на събранията хората от селата неизменно задавали въпроса какво става с крадците, когато бъдат заловени. „Стопаните сякаш искаха да правораздаваме на място, а това не може да стане”, коментира г-н Минчев и изрично подчертава, че „Делта гард” е в пряка връзка с полицаите. Дава пример – техен автомобил патрулирал из улиците на село Михалци. Забелязва, че има човек на стълб, върху който са опънати жици за електричество. Информират веднага полицията и нататък процедурата се задвижва светкавично. „Нямаме задължение към опазване на елмрежата. Но смятаме за морален дълг да не си затваряме очите, щом видим нещо нередно”, обяснява Н. Минчев.

Самотно живеещите хора по селата като че ли най се нуждаят от закрилата на „Делта гард”. Има такъв случай: около 4 часа сутринта кучето на възрастна жена от Д. Липница залаяло силно. Тя звъннала на охраната и споделила, че като че ли човек шари из двора и къщата. След минути дошъл патрулът, но не открил нищо. А старицата се извинила за безпокойството и казала: „Добре е, че ви има. Отсега нататък наистина ще вярвам, че бдите за спокойствието ни”. Още по-драстичен е случаят в с. Димча. Жена се оплакала, че са й откраднати две кокошки, и подробно описала как изглеждат. Апашът се оказал от с. Върбовка, а извиканият районен полицейски инспектор, макар че бил в отпуск, оказал пълно съдействие и птиците били върнати на стопанката.

Първоначално живеещите по селата с доста неверие приемали предложенията на „Делта гард” да охранява къщите и реколтата. После, като видели резултатите, се убедили, че може да се доверят, и вече жители на 30 села са сключили договори, а арендатори от Павликени, Лясковец, Родина също са потърсили помощта на фирмата. Сега „Делта гард” обслужва 4 общини, като в момента масово се сключват договори с населението от Обединение, Масларево, Страхилово, Павел.

Служителите не разкриват схемите, по които действат. Казват само, че 30% от състава са бивши полицаи и военни, което гарантира качество на услугите. Казват още, че преди да сключат договорите, анализират обстановката, правят свои наблюдения и ако се натъкнат на някои специфични подробности, информират и съответното РПУ.

Наскоро „Делта гард” пое охраната на село Драганово, където почти не минава седмица без апашки набези. Въпреки силно изявената криминогенна обстановка приели ситуацията като едно предизвикателство към своя професионализъм. „Не можем като с магическа пръчка да спрем престъпността, но сме в състояние да я ограничим”, са категорични от „Делта гард”.