0700 20 701

Частна фирма пази 150 000 дка ниви, близо 20 села, предлага и бодигард!

Частна фирма пази 150 000 дка ниви, близо 20 села, предлага и бодигард!
юли 31, 2009 deltablogger

Бившият полицай Марин Русев: „Важното е хората да ни вярват!

ТРЕТА ГОДИНА ЧАСТНАТА ФИРМА „ДЕЛТА ГАРД” СЪБИРА ОВАЦИИ И ЕСТЕСТВЕНО НЕГАТИВИ ПРИ ОПАЗВАНЕ НА НИВИ И КЪЩИ ОСНОВНО В ПАВЛИКЕНСКО. В момента дружеството, собственост на бившия полицай Марин Русев и на каратиста Митко Спасов, варди около 150 000 декара ниви и близо 20 села в Павликенско и Великотърновско. На 39-годишния Русев и на 30-годишния му съдружник Спасов селяни, бизнесмени, арендатори и кооперации са поверили имотите си.

Правомощията са ограничени, превенцията върши работа

ПРАВОМОЩИЯТА НА ЧАСТНИТЕ ОХРАНИТЕЛИ СА ПО ЗАКОНА ЗА ЧАСТНАТА ОХРАНИТЕЛНА ДЕЙНОСТ. Според него юнаците имат право на задържане на заподозрян и на предаването му със специален протокол на МВР, обяснява Марин Русев. Нямат право да извършват разследване, проблемът е в опазване на местопроизшествието, което става доста трудно.

„…Работя отлично с началниците на полицейските управления в Павликени – Лозан Лозанов, и на В. Търново – Николай Терзийски. Помагаме им. Избягваме задържания, защото почти винаги изникват проблеми заради дупки в законодателството. Заради това разчитаме основно на превенцията по селата. Едно от първите села, където започнахме, бе Дъскот. После ни се понесе славата и сега охраняване в близо 20 села. Има и фермери със земи в различни населени места, в областта имаме договори и за заведения, но те се броят на пръсти…”, казва още Марин Русев.

ОЧАКВА СЕ БУМ НА ДРЕБНИТЕ КРАЖБИ И НА РЕКОЛТАТА ОТ ЦАРЕВИЦА И ГРОЗДЕ. Най-добра работа вършат частните охранители, когато хората им съобщават предварително за своите съмнения за кражби по нивите и за обири по домовете.

„…Важното е хората да ни вярват! Само кметовете на населените места знаят какво е нашето разписание и кога дежурим, екипите ни разполагат с достатъчно високопроходими джипове и мобилност, за да си вършим работата оперативно, тихо и без да ни забележат. В конфликтни ситуации ползваме видеокамера, защото после няма оправия кой какво е казал или направил. Лично аз обикалям по дестинации нощем, старая се да няма проблеми, но винаги се случва да има недоволни или пък някой да си превиши правата”, признава Марин Русев.

Екипът тренира, избира се под лупа

ОХРАНИТЕЛИТЕ СИ ДВАМАТА АМБИЦИОЗНИ СЪДРУЖНИЦИ ИЗБИРАТ ТРУДНО, прецизно и ги гледат под лупа. В областта за „Делта гард” работят около 20 души. Освен на общите условия по нормативните документи мъжете трябва да са атлетични, защото шефовете ги подлагат на …физзарядка! Самият Марин Русев е бил 15 години в СДВР в различни служби, но най-много в отряда за борба с безредиците. Мрази цигарите, алкохола и отпуснатите мъже, обича рефлекса на тялото и на мисълта. Търновецът има две деца, но семейството му живее в София, в старата столица си идва при баща си, когато може.

„Въвел съм отчет по пътна книжка и бордови дневник за служителите. Правя физически тренировки, защото ми е болно, като гледам отпуснатия вид на повечето полицаи – първо нямат мотивация за работа, защото са в постоянен стрес, но и физическата им подготовка е на ниско ниво. Ние с Митко не искаме нашите охранители да са такива. Имаме и кадрови грешки, но който не работи, той не греши, нали? Не прощаваме лъжата и може би заради това хората ни повярваха”, обяснява още Русев.

5 лв. на месец срещу кражба, вандализъм, пожар и потоп!

ТЕЗИ ДНИ „ДЕЛТА ГАРД” И ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА КОМПАНИЯ „ЛЕВ ИНС” са подписали рамково споразумение, което е първото по рода си между частна охранителна фирма и застраховател, съобщи още Марин Русев.

„Вече има доста застраховани по тази наша идея къщи. Действително цената на месец е 5 лева. Срещу тази сума застрахователят плаща щета за извършена кражба, вандализъм /разбиване/, пожар и наводнение. Хората подписват договор по нашето споразумение. Естествено, липсата на вещи при кражба се доказва по съответния ред – с документи и фактури. Идеята ни е да защитим малкия човек, защото сега се краде всичко, особено по селата”, сподели охранителят.

Да си договориш бодигард и защита на авторски права

ТОВА СЪЩО Е ВЪЗМОЖНО, НО ЗАСЕГА ТАКИВА КЛИЕНТИ ФИРМАТА ИМА САМО ИЗВЪН ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ. Над 10 души са пожелали лична охрана. Договарянето за бодигард става индивидуално и е много лично. С шпиониране на ревниви съпрузи фирмата обаче не се занимава, е категоричен Марин Русев.

Сериозна чуждестранна фирма обаче е потърсила услугите на „Делта гард” за защита на авторски права. „Правим и финансово проучване на фирми, включително и зад граница. Заради всичко това не мога да отговоря на въпроса кога ми е най-трудно, защото в полицията можех да изляза в отпуск и да не мисля за нищо през това време. Тук, в частния бранш, трябва да си нащрек 24 часа всеки ден. При всяко позвъняване на телефона очаквам сигнал, за щастие засега сериозни проблеми в дружеството нямаме, но никой от нищо не е застрахован в това бурно време…”, коментира бившият служител на МВР, напуснал по собствено желание системата.